Russische wapenfabrikant Kalashnikov kondigt aan dat het autonome gevechtsrobots op de markt wil brengen die gebruikmaken van artificiële intelligentie (AI) om doelwitten te herkennen en zelfstandig beslissingen te maken. Wat betekent dit voor oorlogvoering in de toekomst?
Het is niet duidelijk wanneer de machines in productie zullen treden. “In de nabije toekomst willen we een hele productielijn uitbrengen gebaseerd op neuronetwerken. Een volledig automatische gevechtsmodule op basis van die technologie zal tijdens het ARMY-2017-forum bekendgemaakt worden”, zei Sofiya Ivanova, communicatieverantwoordelijke voor Kalashnikov, aan het Russische staatsgeleide nieuwsagenstschap Tass.
Neurale netwerken zijn autonome computersystemen naar het model van het menselijk brein, ontworpen om te leren uit informatie die ze verwerven en zo slimmer te worden. De technologie wordt al jaren ingezet in oorlogvoering voor onder andere identificatie van doelwitten en reddingsoperaties, zegt Vice News.
Autonome beslissingen
Volgens Ivanova zal de technologie de nieuwe killerrobots in staat stellen autonoom beslissingen te maken. Dat werpt ernstige morele vragen op. In 2015 waarschuwden een duizendtal wetenschappers, onderzoekers en bedrijfsleiders – waaronder professor Stephen Hawking en Tesla-oprichter Elon Musk – in een open brief al voor de gevaren van het gebruik van AI in oorlogvoering. “Als eender welke dominante militaire mogendheid doorzet met de ontwikkeling van AI-wapens, is een wereldwijde wapenwedloop onvermijdelijk. Het resultaat daarvan is vanzelfsprekend: autonome wapens worden de Kalashnikovs van morgen”, luidt het in de brief.