VUGHT – Zorgrobot Zora is een groot succes. De robot lijkt een beetje op een mens en helpt mee in de zorg door met ouderen of verstandelijk gehandicapten te praten, te dansen en te rekenen. Verzorgingshuis Huize Elisabeth in Vught liep bijna anderhalf jaar geleden voorop en had als eerste zo’n robot.
De bewoners van Huize Elisabeth zijn tussen de 85 en 95 jaar. Naar het wekelijks uurtje met Zora kijken ze uit. Het robotje van nog geen meter groot zingt en danst er flink op los. De bewoners doen mee. “Ik krijg een heel apart gevoel van binnen”, zingen ze met zijn allen.
‘Mooie techniek’
Directeur Tinie Kardol van Huize Elisabeth had een vooruitziende blik. Dit kon wel eens een succes worden. En dat werd het ook. “Wij waren de eerste maar zijn allang niet meer de enige. Er zijn nu honderd Zora’s in omloop in Nederland. Bij zorginstellingen voor ouderen en verstandelijk gehandicapten en bij scholen. Het heeft echt een vlucht genomen.”
Zora is inmiddels begonnen aan de rekenoefeningen. “Hoeveel is 9 plus 0?” De groep roept ‘9’. Volgens medewerker Patty van Heist heeft de robot een flinke meerwaarde. “Als ik zo’n vraag stel, zeggen ze dat ik dat zelf wel weet. Als het Zora het vraagt, geven ze meteen antwoord. Zora heeft toch iets wat ze triggert.”
Volgens de directeur is het succes van Zora te verklaren. “Mensen vinden dit leuk. Of je nu vijf of 95 jaar bent. Iedereen vindt het leuk met zo’n mooie techniek kennis te maken. Ze zijn verbaasd door wat zo’n apparaat kan en raken in vervoering.”
‘Het lijkt wel een mens’
Zora kan ook praten. Een medewerker tikt de tekst in en dan spreekt Zora die uit. Zo kunnen er hele gesprekken gevoerd worden. Bewoners denken dat de robot zelf praat. Voor bewoner Wil Vreugde was het wennen. “Ik had nog nooit een robot gezien. Als je ermee praat, lijkt het wel een mens.”
Zora is de afgelopen anderhalf jaar flink doorontwikkeld. Huize Elisabeth heeft hierbij geadviseerd. En deed een ontdekking: Zora maakt iets los bij mensen die anders helemaal niet reageren. Directeur Kardol: “Soms reageren mensen alleen nog maar op Zora. Niet eens op de familie. Wij gaan dit goed onderzoeken want dan kunnen we mensen die in zichzelf gekeerd zijn helpen. ”
Tijdperk van robots
Over vijf jaar is Zora nog verder doorontwikkeld en zal de robot volgens de directeur niet meer weg te denken zijn in de zorg. “Wij zitten in een tijdperk waarin robots een deel worden van de samenleving.”
Het uurtje met Zora zit er inmiddels op. Zora roept nog: “Dag allemaal, bedankt.”En de bewoners roepen allemaal. “Daaag! Tot ziens!” Rogier van Son